ÅPNINGSTIDER
Mandag - Fredag
08:00 - 16:00
Hva har en god energimerking å si for boligverdien?
Energimerking sier noe om oppvarmingsmetode og energibehov i en bolig. Å skaffe en slik attest er blitt obligatorisk for de fleste som skal selge eller leie. Og en god karakter KAN bidra til en høyere salgssum ved salg.
Siden sommeren 2010 har det vært obligatorisk for alle som vil selge eller leie ut en bolig på mer en 50 kvadratmeter å skaffe en energiattest. Dette attesten, også kalt energimerking skal benyttes ved markedsføringen av boligen og gir en indikator på boligens oppvarmingstilstand. En god karakter er et godt utgangspunkt for å slippe unna med lavere oppvarmingskostnader i fremtiden.
Hva er energimerking?
Obligatorisk energimerking er en del av et EU-direktiv, og attesten består av en energikarakter og en oppvarmingskarakter. Energikarakteren går fra A til G, hvor en C eller B regnes som en generelt god karakter. Energikarakteren bestemmes ut ifra levert energi til boligen. En god karakter betyr at boligen er energieffektiv, noe som tilsier at det er lettere å holde en stabil innetemperatur samt få lavere strømregninger. Det forventes generelt en høyere karakter på nyere boliger.
Oppvarmingskarakteren er en femdelt fargeskala fra rød til grønn, hvor grønn er best. Den rangerer boligen etter hvilken oppvarmingsmetode som brukes. Miljøvennlige løsninger slik som fjernvarme, sol, ved eller varmepumper gir en høyere karakter enn oppvarming ved hjelp av olje, gass eller elektrisitet.
Kan ha noe å si for boligverdien
Da kravet til energimerking var nytt, trodde man at et hopp på skalaen ville medføre markant økning i boligverdien. Å si at det skjedde blir å ta i, men en god karakter KAN bidra til en høyere salgspris.
Amund Hermansen fra Eie Eiendomsmegling i Fredrikstad forklarer at en eldre bolig som har gjennomført markante endringer, og derfor kan vise til en god energimerking, kan gi et godt inntrykk på potensielle kjøpere. Det er vanligere å få dårlig energimerking på en eldre bolig, og en bedre karakter skiller seg positivt ut.
For å øke sjansen for å få en god energimerking, kan det på eldre boliger lønne seg å fylle ut en avansert energimerking. Den fanger i større grad opp informasjon om markante endringer slik som etterisolering. Slik informasjon ville falt fra med en enkel energimerking.
Skiller mellom enkel og avansert energimerking
Hermansen forklarer at man skiller mellom en enkel og avansert energimerking. Den enkle benyttes av de fleste, fordi man i større grad klarer å gjennomføre utfyllingen på egenhånd. Den krever nemlig mer standardisert informasjon.
Det er flere som velger å ikke gjennomføre den mer avanserte utfyllingen, som burde gjøre det. I stedet for å legge inn noen få opplysninger om boligen, krever den mer avansert informasjon slik som byggetekniske detaljer. På grunn av dette er det mange som må søke hjelp fra profesjonelle, noe som kan koste flere tusen kroner. Likevel anbefaler Hermansen at noen gjør denne investeringen.
– Om det er gjort mange eller store endringer på boligen siden den ble bygget, kan det lønne seg å fylle ut den mer avanserte energiattesten. Vi vil anbefale å gjøre dette fordi i alle fall for eldre boliger kan en god merking bidra til et positivt inntrykk på en kjøper eller leietaker, sier Hermansen.
Selv om en god energimerking ikke automatisk gir en høyere boligverdi, vil mange boliger skille seg ut. Det kan føre til et bedre inntrykk, økt interesse og om man er heldig, en høyere boligpris ved et salg.