Bergvarmepumper

Har du hørt om bergvarmepumper? Hva om du kunne redusere energiforbruket med 80 %? Med NIBE varmepumper fra Energiverket kan du det. Og ikke bare det, bergvarme som energikilde er i tillegg miljøvennlig, fornybar og gratis.

Utnytter varmeenergien

Bergvarme er solenergi lagret i fjellet, på sjøbunnen eller under gressplenen rett utenfor døren din. Hva som passer best hos deg, avhenger av omgivelsene, hvor mye energi boligen din trenger og hvilket varmesystem du har.

Begrepet «bergvarmepumpe», også kjent som en væske-vann varmepumpe, brukes ofte som et samlebegrep for varmepumper som henter energi fra under bakken eller fra sjøen. Det betyr at alle våre bergvarmepumper, også fungerer som jordvarmepumper. Les mer om hvordan en jordvarmepumpe fungerer.

Både varmer og svaler

Bergvarmepumpen gir deg enkel tilførsel av varmtvann og varme, og sørger for et behagelig og stabilt innemiljø – uansett hvor ekstremt været er utenfor. Og når solen steker, kan varmepumpen brukes til air-conditioning.

Lurer du på om bergvarme er noe for deg? Be oss om gratis befaring!

Slik virker bergvarmepumper

Bergvarme er ren solenergi som lagres i bakken, fra vårens første solstråler til høstens siste blad faller. Når vinteren setter inn, er bakken proppfull av energi som kan brukes direkte til oppvarming av boligen din. Selv på rekordkalde vintre har du all energien du trenger på tomten din – også når sommeren har vært kjølig og regnfull.

Bergvarme konsentrerer energi fra solen

Med et væskefylt rør, også kalt kollektor, hentes lagret solvarme opp fra fjellet, sjøen eller under bakken på tomten din. Omgivelsene, energibehovet og hvilket varmesystem du har, avgjør hvor varmen bør hentes fra. Oppgaven til selve bergvarmepumpen er å konsentrere energien så mye at den kan gi deg varmt vann og oppvarming.

Er det forskjell på en bergvarmepumpe og en jordvarmepumpe?

Selve varmepumpen er den samme – forskjellen ligger i hva slags type varmekilde som brukes, enten det er fjell eller berg, jord, grunnvann eller sjø. I alle tilfellene konsentrerer varmepumpen den lagrede energien fra energikilden, slik at den kan gi varmtvann til radiatorer, gulvvarme, bad og dusj.

Begrepet «bergvarmepumpe», også kjent som en væske-vann varmepumpe, brukes ofte som et samlebegrep for varmepumper som henter energi fra under bakken eller fra sjøen. Det betyr at alle våre bergvarmepumper, også fungerer som jordvarmepumper. Les mer om hvordan en jordvarmepumpe fungerer.

Bergvarmepumpe med fjell som energikilde:

med bergvarmepumpe er man i prinsippet garantert varme fra energibrønnen

Slik virker bergvarmepumper – litt forenklet

Væsken i slangen sirkuleres og varmes opp av solvarmen som er lagret under bakken eller havbunnen. Når væsken passerer gjennom varmepumpen, møter den et annet lukket system med en annen væske. Dette er et kjølemedium, som blir til gass ved veldig lav temperatur.

Denne gassen går videre til kompressoren, hvor den komprimeres og trykket øker. Dette gjør at temperaturen stiger kraftig. Til slutt, via kondensatoren, blir varmen avgitt til husets varmesystem. Samtidig går kuldemediet tilbake til flytende form, klar for å bli til gass – som igjen kan hente mer varmeenergi.

Få støtte fra Enova for å installere bergvarmepumpe

Skal du installere varmepumpe, må du ikke gå glipp av Enovatilskuddet. Dette er en statlig støtteordning som skal gjøre oppvarming av hus mer miljøvennlig.

Les mer her om hva Enova støtter

HVORDAN KAN JEG FÅ ENOVA-STØTTE?

Enovatilskuddet blir utbetalt etter at du har installert bergvarmepumpen eller annen ny og miljøvennlig oppvarming. Energiverket AS leverte flest søknader i Norge i fjor, en av flere årsaker til at vi vant klimaprisen fra Enova.

Stor test av varmepumper NIBE til topps!!