ÅPNINGSTIDER
Mandag - Fredag
08:00 - 16:00
Årets første vinterdag – slik blir vinteren i år
I Norge var det lenge tradisjon å bruke primstav som kalender slik at man hadde full kontroll på de viktige merkedagene. Årets første vinterdag var 14.oktober og på denne dagen kunne du finne ut hvilken vinter du hadde i vente.
Primstaven var en lang og flat pinne i tre, formet som en stav. På den ene siden var alle de viktige hendelsene gjennom vinterhalvåret som varte fra 14.oktober til 13.april, og på den andre siden hadde man merkedager og oversikt over sommerhalvåret fra 14.april til 13.oktober. Primstaven ble brukt fra 1200-tallet og ut på 1800-tallet, den forsvant i stor grad etterhvert som den klassiske almanakken kom på markedet.
Slik leser du hvordan vinteren vil bli
Tradisjonen tro var 14.oktober en viktig dag med store forventninger for folk her til lands. Basert på hvordan været var denne denne dagen ble det sagt at man kunne lese seg til hvordan vinteren ville bli. Her er de fire vanligste værbildene man kunne lese seg til:
- Godt vær i dag gir en bra vinter, og den første snøen lar vente på seg.
- Kald vinterdag gir mye snø til vinteren.
- Blir himmelen grønnaktig i dag, vil frosten snart komme.
- Er vinterdagen varm og klar, med frost om natten, skal det komme regn før tre dager er gått.
Er du forberedt på vinteren?
Været har alltid fascinert folk og det er et hyppig samtaletema rundt spisebordet. Den dag i dag er folk flest fortsatt opptatt av om det blir en kald eller varm vinter, med mye snø og flott skiføre eller om det blir bare veier. De siste årene har man også fått kjenne vinteren på lommeboka ettersom strømprisene har skutt i været.
I fjor erfarte folk flest at rekordpriser på strøm med en økning i prisen på 52% fra året før. Med en av tidenes tørreste og varmeste sommere, både i Norge og Europa forøvrig, ble forutsetningene for vannkraftverkene endret og påførte forbrukerne ekstra store strømregninger.
Oppvarming av bolig og varmtvann står for nær 80% av energikostnadene til Ola Nordmann. Har man da et utdatert eller ineffektivt varmeanlegg vil man kjenne det ekstra godt når gradestokken kryper godt under frysepunktet. Av den grunn velger stadig flere nordmenn å sette inn en vannbåren varmepumpe i boligen sin, hvilket reduserer strømforbruket med 50-80%.
Vurderer du også å installere en varmepumpe?
[maxbutton id=”3″ ]