Tollbodbryggen fikk miljøvennlig oppvarming av Advokat Lasse Kopperud

Med et fredet bygg som kontorlokale, og en grønn park i bakgården, var miljøhensynet viktig for Lasse Kopperud. Det førte til at han installerte et NIBE bergvarmeanlegg. Tollbodbryggen fikk miljøvennlig oppvarming.

Ved Glommas bredder i Fredrikstad, tvers ovenfor festningen og gamlebyen, ligger den ærverdige Tollbod-bygningen. Bygget som ble reist tidlig på 1900-tallet, huser i dag Lasse Kopperuds advokatfirma, samt flere andre rådgivende bedrifter, i kontorfellesskapet Tollboden. Med en så historisk eiendom var det viktig for eieren Lasse Kopperud å bidra til å redusere byggemassens klimaavtrykk.

Tollbodbryggen – Eiendommen ble tegnet av Henry Bucher og oppført i 1911–15 i bydelen Cicignon, på området der en av skansene til det tidligere Cicignon fort hadde stått. Byggmester ved oppføringen var Axel Bronn.

– Jeg synes det var flaut å komme gående ned til arbeidsplassen og da møtt av en forurensende sky fra taket på bygningen, forteller Lasse.

Tollbodbryggen fikk miljøvennlig oppvarming. Advokat Lasse Kopperud foran sitt nye NIBE bergvarmeanlegg fra Energiverket
Tollbodbryggen fikk miljøvennlig oppvarming. Advokat Lasse Kopperud foran sitt nye NIBE bergvarmeanlegg fra Energiverket

Gikk fra oljefyr til miljøvennlige bergvarmepumper

Det gamle og store bygningskomplekset på til sammen 1900 m2 hadde et stort oljebehov. I parken bak bygningen lå det begravet en gammel oljetank. Lasse hadde hatt kontakt med Energiverket i et par år da han bestemte seg for å fjerne den gamle oljetanken i kontorkomplekset og bytte den ut med en bergvarmepumpe fra NIBE. Samtidig bestemte han seg også for å bytte ut biokjelen som stod i hans private bolig.

Én mulighet for kontoret var å konvertere oljetanken til en biokjel, noe jeg hadde gjort i min private bolig noen år tidligere, men det virket ikke riktig. Selv om en biokjel forurenser mindre enn en oljefyr, forurenser den fortsatt litt. Jeg ville ha det perfekt, forklarer Kopperud.

For å oppfylle sitt ønske om en mer miljøvennlig metode for oppvarming, falt beslutningen altså til slutt på et nytt bergvarmeanlegg. En 40kW NIBE bergvarmepumpe. På utsiden gravd opp vi opp den gamle oljetanken og boret tre energibrønner. I etterkant ble hullene fylt igjen, det ble sådd på nytt og parken ble ellers restaurert tilbake til slik den var før inngrepet.

Nå er følelsen av å spasere ned mot arbeidsplassen en helt annen. Etter at Lasse Kopperud installerte bergvarme, er det også flere andre i nabolaget som har latt seg inspirere.

– Nå føler jeg at jeg i alle fall har gjort min del, avslutter Kopperud. og er veldig fornøyd med at Tollbodbryggen fikk miljøvennlig oppvarming.

Hybridpaneler solceller og solfangere kombinert med varmepumper

Tollbodbryggen fikk miljøvennlig oppvarming og sparer flere hundre tusen på strøm og olje

Tidligere hadde de to store kontorbygningene et stort oljebehov og fylte omtrent 15 000L fyringsolje i året. Med dagens pris på bioolje på kr 20 pr liter kostet dette 280 – 300.000,- kroner. Vi installerte bergvarmepumpen og nå forbruket er ca 45.000kWt. Dette gjør at Advokat selskapet sparer rundt kr 200.000,- pr år. Varmen distribueres ved hjelp av vannbåren varme i kontorbygningene, i form av radiatorer eller gulvvarme. Nå har kontorbygningen fått  miljøvennlig oppvarming noe som både eieren selv og de andre som leier kontorer i bygningen kan være stolte av.

Er du også interessert i en varmepumpe? Vi kan hjelpe deg med å finne den rette til ditt bygg eller din bolig.

Kontakt oss for gratis befaring og energivurdering.

Befaring