Bjørgunn og Jan Strebel på Greåker – Bærekraftig energivalg med hybridpaneler og bergvarme

Bjørgunn og Jan Strebel, bosatt på Greåker, har lenge vært opptatt av bærekraftige løsninger for hjemmet sitt. Jan, som er sivilarkitekt, har solid kompetanse innen bygg og energiløsninger, noe som har gjort ham bevisst på fordelene ved miljøvennlig energi. I 2013 installerte de et bergvarmeanlegg levert av Energiverket AS, og i år har de valgt å oppgradere med hybridpaneler – en kombinasjon av solcellepaneler og solfangere som integreres med deres eksisterende bergvarmeanlegg.

-Denne nye energiløsningen gir familien økt utnyttelse av både solenergi og grunnvarme, samtidig som det gir økonomiske fordeler. “Vi ønsket å være tidlig ute med løsninger som både er bærekraftige og økonomisk lønnsomme,” sier Jan Strebel.

Hva er et bergvarmeanlegg?

– Et bergvarmeanlegg er et system som henter varme fra dype borehull i bakken for å varme opp boligen din. Denne varmen kommer fra solenergi som har blitt lagret i bakken over tid. Ved hjelp av en varmepumpe overføres denne naturlige varmen til boligens oppvarmingssystem, som kan brukes til både varme og varmtvann. Bergvarme er en svært effektiv, fornybar energikilde som kan redusere strømforbruket betydelig sammenlignet med tradisjonelle oppvarmingsmetoder.

Oppgraderer Bergvarme med Hybridpaneler og superlading av borehullet

Strebel-familien har hatt bergvarme siden 2013, installert av Energiverket, med en Nibe F1245 8kW væske/vann varmepumpe. Dette anlegget har i mange år bidratt til å redusere strømforbruket betydelig. Nylig tok de steget videre og integrerte hybridpaneler i sitt energisystem. Kombinasjonen av solceller og solfangere med det eksisterende bergvarmeanlegget gir maksimal utnyttelse av både solenergi og jordens naturlige varme.

Hva er et hybridpanel?

Hybridpanel med solfangere og solceller fra DualSun
Hybridpanel med solfangere og solceller fra DualSun

Hybridpaneler er en innovativ energiløsning som kombinerer solcellepaneler og solfangere i ett system. Solcellene genererer elektrisitet fra sollys, mens solfangerne samler varme fra solen for å varme opp vann. Dette gjør at hybridpanelene kan produsere både strøm og varme, noe som maksimerer utnyttelsen av solenergien gjennom hele året.

Hybridpaneler er spesielt godt egnet for boliger som allerede har et vannbårent oppvarmingssystem, som for eksempel et bergvarmeanlegg. Solfangerdelen kan levere varme til oppvarming av vann eller boligen, mens solcellene bidrar til redusert strømforbruk. På denne måten får man mer ut av solenergien og oppnår større energibesparelser sammenlignet med tradisjonelle solcelleanlegg alene.

– Som Jan Strebel forklarer: “Vi ønsket å være med på det grønne skiftet og bidra til en mer bærekraftig fremtid. Samtidig var det viktig for oss at løsningen også ga økonomiske fordeler.” Hybridpanelene gir en betydelig utnyttelse av både solenergi og grunnvarme, noe som resulterer i lavere energikostnader og en mer effektiv energihusholdning. Denne investeringen viser at man ikke trenger å velge mellom miljø og økonomi – moderne energiløsninger kan levere på begge områder.

“Vi opplevde de ansatte på Energiverket som Informativ, ryddig, hyggelig, behagelig, smidig

Jan Strebel

En smidig installasjonsprosess

-Installasjonen av hybridpanelene gikk svært smidig, ifølge Bjørgunn og Jan. “Informativ, ryddig, hyggelig og behagelig,” er ordene de bruker for å beskrive prosessen med Energiverket. Montørene var godt forberedt og leverte arbeidet med høy faglig kompetanse. Kombinasjonen av hybridpaneler og bergvarme ble håndtert profesjonelt, og vi følte oss godt ivaretatt gjennom hele prosessen.

Kombinasjonen som teller

Det som gjør hybridpanelene spesielt attraktive for Strebel-familien er samspillet mellom de ulike teknologiene. “Det er kombinasjonen av virkemåtene som er besnærende,” forklarer Jan. Hybridpanelene sørger for oppvarming gjennom solfangere samtidig som solcellepanelet produserer strøm. Ved å integrere solenergi med bergvarme oppnår familien både varme, varmtvann og elektrisitet på en svært energieffektiv måte.

Fremtidens hus – Økt Verdi og Komfort

Bjørgunn og Jan har også tro på at denne investeringen vil bidra til å øke verdien på deres eiendom. “Vi regner med at det vil telle positivt, spesielt med tanke på kommende EU-krav til lavt energiforbruk i boliger,” forteller de. Selv om det er for tidlig å merke de fulle økonomiske besparelsene, er forventningene store.

Paret ser nå positivt på fremtidig energibruk i boligen og ser frem til å høste fruktene av den nye løsningen over tid.

Anbefaler Energiverket

Paret er svært fornøyd med oppfølgingen de har fått fra Energiverket. “Ting er blitt gjort som avtalt, og problemer er blitt løst på en god måte. Dere har vært lett tilgjengelige, løsningsorienterte og imøtekommende,” sier de. Bjørgunn og Jan Strebel nøler ikke med å anbefale Energiverket til andre som vurderer lignende energiløsninger: “Dere er dyktige, og fine å ha med å gjøre.”

Hvor mye kan du spare med hybridpaneler?

Å installere hybridpaneler, som kombinerer solcelle- og solfangerteknologi med bergvarme, kan gi betydelige besparelser på både strøm- og oppvarmingskostnader. Hybridpaneler utnytter både solens lys og varme, noe som betyr at du kan produsere både elektrisitet og varme fra ett og samme system, noe som effektivt reduserer avhengigheten av strøm fra nettet, – forteller Fredrik fra Energiverket.

Forventede besparelser:

Hybridpaneler gir opptil seks ganger mer energi per kvadratmeter enn vanlige solcellepaneler. De kombinerer strømproduksjon fra sollys med varmeutnyttelse fra både solstråler og omgivende luft, noe som gjør dem svært effektive, spesielt for boliger med begrenset takareal.

Fordeler ved kombinasjon med bergvarme

Kobler du hybridpaneler til et bergvarmeanlegg, kan du forvente opptil 10 % økt strømproduksjon, samtidig som varmen som lagres i borehullene forbedrer varmepumpens effektivitet. Dette reduserer behovet for dyr spisslast på kalde dager og sikrer kostnadseffektiv oppvarming.

Store besparelser på strøm og varme

Med hybridpaneler kan du spare mellom 40-70 % av energiforbruket ditt. De produserer strøm og varme samtidig, noe som gir lavere kostnader for både elektrisitet og oppvarming. Panelenes evne til å kjøle seg selv øker også energieffektiviteten med opptil 19 %, og sikrer enda større besparelser over tid.

Lønnsomhet

Selv om hybridpaneler kan koste noe mer enn tradisjonelle løsninger, vil de typisk betale seg innen 5-10 år gjennom reduserte strømregninger. Med optimal bruk kan de gi betydelige besparelser over levetiden, med mange som sparer titusener av kroner årlig.

Fordeler ved hybridpaneler:

  • De gir en mer helhetlig løsning, med både strømproduksjon og oppvarming fra solen, og reduserer avhengigheten av eksterne energikilder.
  • Hybridpaneler har en lengre levetid sammenlignet med vanlige solcellepaneler, takket være den integrerte kjøleeffekten fra solfangerne.
  • Du kan også få støtte fra Enova for installasjon av energisparende tiltak, noe som ytterligere reduserer kostnadene. se enova.no

Ved å installere hybridpaneler kan du derfor forvente betydelige besparelser på energikostnadene, og i tillegg bidra til en mer miljøvennlig og bærekraftig energibruk, – avslutter Fredrik.

Får mer ut av både solcellene og energibrønnene du også: