Bør jeg ha varmepumpehus for å beskytte varmepumpens utedel?

En varmepumpe er bygget for å vare i mange år, men det betyr ikke at man ikke bør ta best mulig vare på den. Et tak over pumpens utedel eller et varmepumpehus kan forlenge pumpens levetid, men sørg for å bygge det riktig.

I Norge er vi vant med variert og røft vær. Det betyr også at varmepumper som har en utedel, slik som en luftbasert varmepumpe, til daglig blir utsatt for ulike værtyper. At varmepumpen er så utsatt for vær og vind er en av de store bakdelene ved disse varmepumpetypene.

 Et tak over pumpen vil begrense slitasjen

Utedelen av pumpen vil naturlig nok være litt beskyttet av veggen den står plassert inntil. Likevel vil regn, snø, vind og sol slippe til og slite på varmepumpen over tid. Man risikerer også at ting som smuss, løv og skitt setter seg fast og ødelegger pumpen.

Man kan beskytte varmepumpen noe ved å bygge et tak over den. Dette vil beskytte pumpen mot ting som snø eller regn, og vil sørge for at varmepumpen holder seg ren lenger enn hva den ville gjort uten noen annen form for beskyttelse. Det gjør det også mindre sannsynlig at ting som løv faller bak og samler seg opp ved registeret.

Et varmepumpehus kan være lurt – men bare om det er bygget riktig

Noen ønsker også å bygge varmepumpen helt inn med et varmepumpehus. Da er det viktig å huske at man ikke kan dekke pumpen fullstendig, fordi den alltid trenger tilgang på luft for å kunne produsere varme. Man må derfor sørge for at man bygger slik at det blir god plass for luft både i fremkant og på venstre side.

Sprosser (lameller) som man lager foran og på venstre side, må skråstilles nedover, slik at luften kan blåse godt. Uten denne skråstillingen vil i stedet luften som blåses ut slå tilbake mot varmepumpen. I tillegg må man huske at varmepumpen skal være lett tilgjengelig for service og reparasjon. Om du ønsker å bygge varmepumpen helt inn, må du derfor lage et varmepumpehus som det er lett å demontere når det er nødvendig.

Det vil si at man aldri kan beskytte en luftbasert varmepumpe fullstendig fra været utendørs. Det er dette som bidrar til at en varmepumpe som utvinner varme fra energien i luften, går fortere i stykker enn f.eks en bergvarmepumpe. Den har nemlig ikke en utedel, og er derfor ikke utsatt på samme måte.

Vil du vinne et gavekort på 100.000 til vannbåren varme fra oss? 

[maxbutton id=”5″ ]