Bytte av varmtvannsbereder er viktigere enn du tror

Hvor ofte tenker du på varmtvannsberederen som står stuet bort i et mørkt hjørne av boligen? Sannsynligvis svært sjelden, noe som kan bli kostbart, ettersom gamle og ustelte beredere årlig er årsaken til mange vannlekkasjer. Ny teknologi gjør også de nyere berederne mer lønnsomme.

En vanlig bolig kryr av skjulte strømsluk. En av disse er varmtvannsberederen. Varmtvann er viktig for alle, og en forholdsvis stor del av strømutgiftene hver måned går med til dette. Varmtvannsforbruket koster gjerne 5-10.000,- i året per husstand.

Gjennomsnittsalderen på norske varmtvannsberedere var i 2016 på 25 år. Det burde ikke komme som noen overraskelse at en gammel eller defekt bereder kan gi store skader. Så mye som 91 millioner kroner ble i 2016 betalt ut som forsikringspenger etter at varmtvannsberedere hadde gått ut på dato og ført til vannlekkasjer i Norge.

Rust og lekkasjefare på eldre varmtvannsberedere

For hvitevarer er det normalt å snakke om teknisk levetid og anbefalt brukstid. Teknisk levetid referer til hvor lang tid det tar før berederen ikke lenger klarer å oppfylle sin egen funksjon. Den anbefalte brukstiden sier noe om hvor lenge vi kan forvente at det skal vare uten funksjonssvikt. Spesielt når det gjelder utstyr i boligen som er tilkoblet vann er det viktig å være oppmerksom på den anbefalte brukstiden.

En bereder bør optimalt sett byttes allerede etter 15 år for å unngå lekkasjefare. Vanligvis sier man at varmtvannsberedere i rustfritt stål har en levetid på omtrent 15-20 år, men ofte gjør ikke nordmenn noe med det, lar berederen stå i 30 år og plutselig har skaden skjedd. Det er egentlig aggressiviteten på korrosjonen som avgjør berederens levetid.

If forsikring anbefaler alle å sjekke opp produksjonsåret på varmepumpen sin med jevne mellomrom for å være sikker på at man er innenfor den anbefalte brukstiden. Produksjonsåret burde stå oppgitt på berederen. Et tips er å også markere produksjonsåret med en tusj på berederen, slik at det blir lettere å huske.

Spar penger over tid ved å bytte varmtvannsbereder

Det kan også være endel å spare ved å investere i en ny bereder, om den du har begynner å dra på årene. En bereder som for eksempel er over 20 år gammel, vil ikke være spesielt lønnsom. Det er fordi de eldre berederne sjeldent ble utstyrt med tilstrekkelig isolering. Mangel på isolering fører naturlig nok til større varmetap, og strømregningen vil som følge av dette også bli høyere enn nødvendig. En gammel bereder kan dermed bety store ekstra-kostnader gjennom året.

Fordelene ved stor varmtvannsbereder og tidsstyrt produksjon

Mange har opplevd at hele familien skal dusje i løpet av kort tid, og at varmtvannet har gått tomt. Dersom mange andre i nabolaget også gjør det samme, noe som ofte skjer, får man en effekttopp i strømnettet som gjør utslag på prisen. Det vil si at det blir dyrere å produsere nytt varmtvann i «rushtiden» nå som vi har fått smarte strømmålere.

Man kan i stor grad løse dette problemet ved å investere i en større varmtvannsbereder. Likevel bør man også vurdere en «smart» bereder som tillater tidsstyrt produksjon, hvis man ønsker å være så fremtidsrettet som mulig, samt for å spare penger i lengden. Tidsstyrte strømpriser blir bare vanligere utover og med en ordinær varmtvannsbereder vil den produsere varme når som helst i løpet av døgnet, uten å ta hensyn til høyere strømpriser på visse deler av døgnet. Med en tidsstyrt bereder kan man derimot sørge for at den jobber kun når prisene er på sitt laveste.

Varmtvannsberedere som er klargjort for solvarme

I tillegg til tidsstyring, kan det være lurt å se etter en varmtvannsbereder som er klargjort for solvarme. Det er ingen tvil om at solceller og solfangere vil fortsette å vokse i popularitet, og ved å tenke fremtidsrettet når man velger sin neste bereder, kan man spare penger i lengden. Hvis du tenker at det kunne vært interessant å utnytte gratis varme fra sola gjennom solfangere i fremtiden, bør du legge i litt ekstra ved neste tankbytte og investere i en bereder som har solspiral. Da er denne investeringen allerede gjort når du skal bygge solvarmeanlegget om noen år.

Les om vår nye smart-bereder Varmesentralen:
[maxbutton id=»7″ ]