ÅPNINGSTIDER
Mandag - Fredag
08:00 - 16:00
Enova kutter støtte til varmepumper og solenergi fra 1.april
Onsdag 25.september gikk Enova ut og varslet om ytterligere reduksjoner i flere støttesatser. Etter å ha barbert pengestøtten til både bergvarme- og luft/vann-varmepumper fra 1.juni 2019, rammes denne gang også blant annet solenergi-løsninger.
Både i 2017 og 2018 fikk Energiverket AS utdelt Enovas Klimapris som beviset på at vi stod bak flest prosjekter som kvalifiserte for Enovastøtte. Men, fra 1.april 2020 kutter Enova i støtten til flere av disse produktene. Dermed haster det for deg som ønsker støtte om du planlegger luft/vann- eller ventilasjonsvarmepumpe, og det samme gjelder for solfangere og solceller.
– Hovedhensikten med Enovatilskuddet er å gi nødvendig starthjelp til gode og energieffektive løsninger som trenger et lite puff for å etablere seg i markedet. En viktig del av jobben vår er å vurdere når disse teknologiene kan klare seg i markedet med mindre hjelp og når de kan stå helt på egne bein. Vi mener de justeringene vi gjør nå kommer på et riktig tidspunkt med tanke på markedsutviklingen for de berørte teknologiene. Dette gir oss samtidig rom til å støtte andre gode boligtiltak, sier markedssjef Gunnel Fottland i Enova.
Følgende energitiltak endres fra 1. april 2020:
- Støtten fjernes til luft-vann-varmepumpe og avtrekksvarmepumpe
- Maksimal støtte til balansert ventilasjon endres fra 15.000 kroner til 10.000 kroner
- Den faste støttesatsen til solfanger endres fra 10.000 kroner til 5.000 kroner. Satsen på 200 kroner per kvm opp til 25 kvm opprettholdes
- Den faste støttesatsen til el-produksjon endres fra 10.000 kroner til 7.500 kroner. Satsen på 1.250 kroner per installert effekt opp til 15 kW opprettholdes
For å få gjeldende støttesatser må arbeidet ha blitt gjennomført i løpet av de siste 18 måneder. Dette dokumenteres med faktura datert innenfor de siste 18 månedene. Tiltakene må også være ferdig gjennomført, dokumentert med faktura og søknad må være registrert og innsendt i Enovas elektroniske søknadsportal senest 31.03.2020.
Varmepumpemarked i vekst
Hovedhensikten med Enovatilskuddet er å gi nødvendig starthjelp til gode og energieffektive løsninger som trenger et lite puff for å etablere seg i markedet.
– Godt hjulpet av oljefyringsforbudet og støtteordningene våre har varmepumpemarkedet vokst kraftig de siste årene. Det har aldri blitt solgt så mange varmepumper som nå, sier Fottland.
Salget av varmepumper vokste med hele 27 prosent i 2018 og tall for 2019 viser en fortsatt sterk vekst.
Enova har lenge varslet at støtten til å fase ut oljekjel og parafinkamin avsluttes når det blir forbudt å fyre med fossil olje 1. januar neste år. Med den sterke markedsutviklingen for varmepumper er det riktig også å fjerne støtten til luft-vann-varmepumpe og avtrekksvarmepumpe med virkning fra 1. april.
– De justeringene vi gjør nå gjør vi ikke for å bruke mindre penger på boligtiltak, men for å sikre at vi bruker disse pengene riktig.
Vil ha mer oppgradering av bygningskroppen
– De justeringene vi gjør nå gjør vi ikke for å bruke mindre penger på boligtiltak, men for å sikre at vi bruker disse pengene riktig. For eksempel så ønsker vi å stimulere flere til å gjøre en helhetlig energioppgradering av bygningskroppen når de likevel skal rehabilitere boligene sine. Vi vurderer også mulige nye tiltak.