ÅPNINGSTIDER
Mandag - Fredag
08:00 - 16:00
Så mye kan du nå få i støtte fra Enova
Enova har en stor pengebinge man kan søke støtte fra. Nå har de skrudd på støttesatsene og lansert både nye støttetiltak, samt gjort eksisterende tiltak tilgjengelig for landets hytteeiere. Det betyr at du fremover kan få enda mer i støtte fra Enova, avhengig av hvilke tiltak du gjør.
Du fikk kanskje med deg de gledelig nyhetene fra Enova tidligere i juni som gjør at blant annet 465.000 eiere av fritidsboliger også kan søke støtte for 16 ulike tiltak. I tillegg ble det lansert flere nye tiltak som også gjør støtte, blant annet akkumulatortank. Vi har sett litt nærmere på hvor mye støttebeløpet tilknyttet varmepumper for vannbåren varme konkret kan være ved noen utvalgte eksempler.
NB: Det er viktig å presisere at beløpene vi nevner er maksbeløpene man kan få. Avhengig av hva du har kjøpt produktet og tjenesten for, vil du få avregnet støttebeløpet hos Enova.
Bytte ut oljefyr med vannbåren varmepumpe og akkumulatortank
Skal du fjerne oljefyr og oljetank får du 20.000,- i støtte fra Enova ut 2018. Denne støtten betinger riktignok at du erstatter med en fornybar varmeløsning som for eksempel bergvarmepumpe eller luft/vann-varmepumpe. Av disse to er det bergvarmepumpe som vil gi deg det største støttebeløpet med kroner 30.000,- fra Enova. En luft/vann-varmepumpe vil gi deg 20.000,- i støtte. Installerer du i tillegg en akkumulatortank, altså en tank som kan lagre varmt vann med relativt lite varmetap over lengre tid for jevnere effektbelastning, kan du få ytterligere 5.000,- i støtte.
Vi forutsetter i dette regnestykket at du har vannbåren varme fra før, all tid oljefyrer som regel er tilkoblet et vannbåren varmeanlegg.
Totalt sett vil du dermed kunne få 55.000,- i støtte fra Enova for å gjennomføre disse tiltakene med bergvarmepumpe som ny varmekilde. Alternativt 45.000,- i støtte for en luft/vann-varmepumpe.
Du får støtte fra Enova for å fjerne oljetank og oljefyr, støtten er doblet ut 2018.
Bygge nytt hus med vannbåren varme
Tidligere fikk man ikke støtte for vannbåren varme når man skulle bygge, kun ved restaurering. Dette er nå endret slik at alle vil kunne få det. Legger du vannbåren varme kan du få 10.000,- i støtte fra Enova. Installerer du en bergvarmepumpe vil du få ytterligere 30.000,- i støtte, mens både luft/vann-varmepumpe og avtrekksvarmepumpe vil kvalifisere til 20.000,- i støtte. Velger du også å investere i akkumulatortank vil du få opptil 5.000,- i støtte for dette.
Totalt sett kan du få 45.000,- i støtte fra Enova for å gjennomføre disse tiltakene med bergvarmepumpe som ny varmekilde. Alternativt 35.000,- i støtte for en luft/vann-varmepumpe eller avtrekksvarmepumpe som varmekilde, så sant du også har akkumulatortank.
Nå får du også støtte til vannbåren varme til nye boliger. Illustrasjonsbilde: Enova.no
Installasjon av solfanger og varmesentral (akkumulatortank)
Strømprisen vil i nær fremtid trolig påvirkes av når på døgnet du bruker strømmen, og etter hvor mye du bruker på en gang. I den forbindelse er det fornuftig å tenke hvilke tiltak som kan gjøre deg mindre sårbar for økte energikostnader, blant annet ved å produsere varme og strøm selv. Solenergi er et slikt tiltak, og vi opplever nå en eksplosiv økning av både solfanger- og solcelleinstallasjoner her til lands. Begge deler kan man søke støtte om – til både hus og hytte.
For et solfangeranlegg får du inntil 15.000,- i støtte. Solfangere bruker solenergi til oppvarming av hus og tappevann, i motsetning til solcelleanlegg, som produserer elektrisitet. Anlegget monteres på tak eller vegg, og utnytter energien i solstrålene til å varme opp vannet i et vannbårent system. På denne måten kan du bruke solenergi til oppvarming.
Du kan få mer penger tilbake hvis du kombinerer anlegget med andre energitiltak. Vannbåren varme vil kunne gi deg 10.000,- til i støtte, samt at en varmesentral som lagrer varmen som produsere (akkumulatortank) kan gi deg ytterligere 5.000,- i støtte. Kombinert vil disse tiltakene dermed kunne gi deg totalt 30.000,- i støtte fra Enova.
For solcellepanel kan du få inntil 28.750,- i støtte når du begynner å produsere din egen elektrisitet. Selve installasjonen av anlegget gir deg 10.000 kroner i støtte. Resten av støtten avhenger av hvor stor kapasitet anlegget har. Du får 1.250,- per kW installert effekt, opptil 15 kW, noe som gir maksbeløpet 28.750,- totalt. Du kan også her kombinerer el-produksjon med andre energitiltak, som solfangere eller et varmestyringssystem, for å øke støttesatser ytterligere.