ÅPNINGSTIDER
Mandag - Fredag
08:00 - 16:00
Fridtjof Nansens polarskute Fram var et passivhus
Fridtjof Nansen er et navn de fleste er kjent med, da han er en kjent, norsk polfarer. Men mye tyder på at han også var blant de første ute med å følge det vi i dag kjenner som passivhusstandarden.
I 1893 seilte Fridtjof Nansen og mannskapet hans ut med polarskuta Fram. Målet var å nå Nordpolen. På tross av at målet var et ekstremt kaldt område, båten ikke hadde innlagt strøm og mengden brennstoff de kunne ta med for å fyre var sterkt begrenset, skal det visstnok ha vært godt og varmt der.
Fram kan regnes som et av de første passivhusene
«Fram er riktig et koselig hus. Enten det er 30 grader kulde eller 6 grader, har vi ikke hatt noe i ovnen. Og ventilasjonen er førsterangs… Jeg tenker å ha ut hele ovnen; den står bare i veien.» Dette skal visstnok Nansen selv ha skrevet.
Forklaringen er trolig at polarskipet Fram kan regnes som verdens første moderne passivhus. I alle fall om man skal sammenlikne båten med det vi i dag kjenner som passivhus-standard.
Konstruktøren var skipsbyggeren Colin Archer fra Larvik. Båtens vegger ble bygget 40 cm tykke med flere lag isolering: tjæret filt, kork, panel, tykk filt, lufttett linoleum (for å hindre fuktig og varm luft i å trenge ut i veggen og fryse til is eller skape råte), i tillegg til innvendig panel. Det bærende skroget var bygget i massivtre.
Moderne passivhusstandard
– Skal vi definere dagens passivhus, kan vi si at det har dobbelt så mye isolering, er dobbelt så tett og har dobbelt så gode vinduer i forhold til hva som kreves av norsk eller svensk byggestandard. En tommelfingerregel kan være 30 cm isolasjon i gulv, 40 cm i vegger og 50 cm i tak, sier den svenske arkitekten Hans Eek i en artikkel fra arkitektnytt.no.
Det var Hans Eek selv, sammen med Dr.Wolfgang Feist og arkitekten Helmut Krapmeyr som lanserte ideen. Begrepet ble funnet opp i moderne sammenheng i 1992.
– Det viktigste som skiller et passivhus fra et vanlig hus, er at førstnevnte har et ventilasjonssystem med varmegjenvinning. Alt man egentlig må gjøre, er å bytte filteret i dette en gang i året. Det blir som å tine fryseren eller vaske filteret i kjøkkenvifta, forklarer Eek.
Hva er et passivhus?
Begrepet passivhus kommer fra konseptet om å bruke passive tiltak for å redusere en bygnings energibehov betraktelig. Slike passive tiltak utgjør blant annet bedre varmeisolasjon, utnytting av solenergi og varmegjenvinning. Det er altså et hus som med spesielle konstruksjoner oppnår et lavere energibehov enn hva som er vanlig. Denne forskjellen utgjør som regel rundt 25%.
Enn så lenge finnes det relativt få passivhus rundt i verden, men i prinsippet kan konseptet også omfatte andre og større bygninger slik som kontorbygg, skoler og sykehus. Den norske standarden for passivhus og lavenergihus omfatter temaer slik som varmetap, oppvarmingsbehov, energiforsyning og minstekrav til blant annet bygningskomponenter.
Vil du lese mer om “Hva er passivhus, nullhus og plusshus”?
Deler av teksten er hentet fra en artikkel hos Arkitektnytt.no