ÅPNINGSTIDER
Mandag - Fredag
08:00 - 16:00
Tenker ikke på innetemperatur lenger
Om knappe tre år er det sannsynligvis forbudt å bruke fossilt brensel. Erik Gjelstad ville være tidlig ute, og samtidig både spare penger og miljø.
For to og et halvt år siden byttet Erik Gjelstad i Sem utenfor Tønsberg ut oljefyren til fordel for en bergvarmepumpe. Det har han ikke angret på. – Den største fordelen er at jeg ikke lenger tenker på innetemperatur og varme. Alt går helt automatisk og temperaturen er konstant året igjennom. I tillegg installerte vi en ekstra varmtvannstank med tanke på besøk av familie, noe som gjør at vi nå aldri går tom for varmtvann, forklarer han.
Bergvarmepumpe som henter gratis energi og gir behagelig innetemperatur
Med en bergvarmepumpe kan du hente opp lagret solvarme fra fjell, jord eller sjø. Samlingsbegrepet bergvarme benyttes ofte om samtlige tre varmekilder. Hvilken type varmekilde akkurat du bør ha, avgjøres av husets energibehov, varmesystemet ditt og forholdene på tomten din. Huset til Gjelstad passet best for boring i fjell. Oljefyren som tidligere var installert var ofte en kilde til irritasjon. – Den var nattsenkende, altså innetemperatur senket seg automatisk på natta. Det førte til mye bråk fra oljefyren på morgenen og det slo i radiatorene hver gang temperaturen forandret seg. Det var veldig irriterende.
Rask respons fra Energiverket
En stund etter installasjonen av bergvarmepumpe opplevde han igjen litt bråk fra radiatoren, og tok kontakt med Energiverket.
– Jeg fikk rask respons, og de diagnostiserte det derfra, fant og løste feilen med en gang, uten at de engang trenge å komme hit. Det var ikke noe verre enn at ventilen på radiatoren trengte å luftes. Har det vært annet jeg har lurt på har responsen vært like rask.
Sparer både miljø og penger
Hvor mye familien har spart vet han ikke, da han ikke helt har oversikt over hvor mye olje som tidligere ble brukt. Men han har et viktig tips til andre som skal gjennom samme prosess; – Vi fikk Enovatilskudd for å installere varmepumpen. Dessverre tok vi opp den gamle oljefyren for sent, og mistet dermed et ekstra tilskudd vi kunne fått som ville dekket mye av utgiftene ved fjerning. Husk å få gjort dette innen et år for å få dekket deler av utgiftene, sier Gjelstad.
Nå nærmer det seg 2020 da fossilt brensel skal bli ulovlig. Hadde dette noe å si for valget?
– Det var absolutt en spore at man sparer miljøet, samtidig visste vi jo at vi ville få denne smellen før eller siden. Nå tror og håper vi at dette gjør at boligen har steget i verdi, og vet jo at vi sparer penger på dette i det lange løp.
Verdiskapning og miljø – hånd i hånd
Tidligere i år vant Energiverket Enovatilskuddsprisen. Markedsdirektør Audhild Kvam fra Enova kunne fortelle at de har støttet norske husholdninger med 6 400 tiltak det siste året. Her fremhevet hun Øst- og Vestfoldbedriften, og begrunnet valget av prisvinner slik:
– Energiverket er det firmaet som best har fremmet energisparende og miljøvennlige oppvarmingsløsninger og det selskapet som har desidert flest prosjekter. De har vært enestående til å markedsføre både seg selv og de tilskuddsordningene vi har. Ikke minst er de gode til å få fornøyde kunder, ved å gjøre en god jobb og å følge opp i etterkant. En verdig vinner, sa hun ved overrekkelsen.
En pris som ble godt lagt merke til og satt pris på både nasjonalt og lokalt. Ikke minst fra Vestfold fylke, som har miljø- og klimahensyn som et sentralt fokusområde. Målet er å bidra til en klimapolitikk som minst oppfyller fylkets andel av de nasjonale miljømålene, og å gjøre Vestfold til et foregangsfylke for miljøvennlig energibruk. Fylkeskommunen støtter og deltar aktivt i partnerskapet Vestfold Klima- og Energiforum, som er en arena og kompetanseleverandør for både offentlig sektor og private bedrifter.
– Energiverket klarer å skape lønnsom drift og arbeidsplasser, og bidrar samtidig positivt for miljøet. Det viser at verdiskaping og miljø kan gå hånd i hånd med de rette menneskene og verdiene på plass. Slikt inspirerer og er et viktig bidrag til det grønne skiftet, uttalte Fylkesordfører i Vestfold, Rune Hogsnes.