Kaldras – når vinduer skaper kalde områder i rommet

Det er vanlig å oppleve at boligen blir kaldere om vinteren, men hva gjør du om det er ekstra kaldt i visse områder av rommene, og all fyring i verden ikke ser ut til å hjelpe? Alt som skjer når du setter opp temperaturen er at fyringskostnadene flyr til himmels. Ofte oppstår dette problemet som følge av det vi kaller kaldras, også kjent som kulderas, hvor de kaldere områdene er rundt boligens vinduer.

Kaldras oppstår som regel på grunn av vinduer

Så mye som 40% av boligens varmetap kan skyldes vinduene. Kaldras oppstår når den varme luften i rommet treffer det iskalde vindusglasset og blir nedkjølt. Da vil luften synke ned mot gulvet, siden kald luft er tyngre enn varm luft. Som følge av dette vil det bli kaldere nede ved føttene enn hva det er ellers i rommet. Kulderas kan også oppstå som følge av at kald luft siger inn i rommet fra vinduene.

Vet man litt om oppvarming av bolig, og om hvordan menneskekroppen har det best, kan man se at kaldras går imot anbefalingene om hvordan menneskekroppen bør varmes opp. Vi mennesker har det nemlig best når varmen kommer nedenfra (link til artikkel om vannbåren varme og varme føtter) og føttene er den varmeste delen på kroppen. Det er en av mange grunner til at gulvvarme ofte oppfattes som den mest helhetlige oppvarmingen man kan ha i en bolig, og hvorfor den er så anbefalt.

Bedre isolering av vinduer kan stoppe kaldras

Dessverre vil ikke nødvendigvis det å legge inn gulvvarme være nok til å stoppe kulderaset – ei heller å installere en varmeovn under vinduet slik som mange gjør. I stedet lønner det seg som regel å gå rett på kilden til problemet, vinduene. Kaldras skyldes ofte gamle, dårlige vinduer eller dårlig isolasjon eller tetning i overgangen til vinduer. Dette kan kjennes som trekk ved føttene, altså fordi den kalde luften som strømmer til synker mot gulvet. Denne kalde luften kommer enten utefra, eller er luft som har blitt kjølt ned av iskalde glassruter over tid.

Desto større vinduer man har, desto mer alvorlig kulderas kan man oppleve å få. Større vinduer gjør det også vanskeligere å gjøre noe med kaldraset, selv om man velger å etterisolere. Det er nemlig bedre isolering som er den mest effektive løsningen mot kaldras. Enten ved å bedre isoleringen i overgangen til vinduet, eller for eksempel ved å benytte seg av energispareglass. De har et usynlig belegg som reflekterer varmen tilbake inn i rommet. Det burde redusere kulderaset drastisk.

Å bedre isoleringen eller ved å bruke energispareglass bidrar du dessuten til å begrense CO2-utslippet, fremfor å fyre uten noen stor effekt med ulike oppvarmingsmetoder.

 

Her kan du lese mer om hvilke gulv som ikke bør brukes sammen med gulvvarme