Kan man gjenbruke oljefyrens radiatorer til en varmepumpe?

Har du en oljefyr med tilhørende radiatorer som skulle vært byttet ut, men synes det virker som en stor jobb? Ingen grunn til panikk. Om radiatorene er i god stand, kan du som regel beholde det vannbårne systemet.

Gjenbruk av et gammelt vannbårent anlegg

Gjenbruk er et flott ord – det gjelder også når du skal bytte oljefyren ut med en varmepumpe. Du trenger nemlig ikke bytte ut hele varmeanlegget for å ha en vannbåren varmepumpe. Ved hjelp av noen grep kan du ofte fortsette å bruke radiatorene på veggen eller vannrørene under gulvet i mange år til.

Et vannbåren varmeanlegg består av flere elementer, sett bort i fra varmesentralen – elementet som lager varme. Disse elementene kan være radiatorer, viftekonvektorer eller gulvvarme, og er de som sørger for at det oppvarmede vannet skaper varme rundt i selve boligen. Selv om du snart må slutte å fyre med fossil fyringsolje, betyr det altså ikke at alle som eier et oljefyringsanlegg også må kvitte seg med det tilhørende vannbårne systemet. Den eneste nødvendige endringen kan være å bytte ut varmekilden.

Det er stor verdi i et radiatoranlegg eller gulvvarme, og det er bra for miljøet å bruke det gamle anlegget. Et vilkår for å gjøre nettopp det, er at anlegget er i god stand, og at det er godt nok tilpasset en varmepumpe, slik at det klarer å levere nok varme

Hvordan er radiatorene dine?

I tillegg til tilstanden på det game vannbårne anlegget, er det også nødvendig å finne ut om systemet vil klare å levere nok varme med en varmepumpe. Da blir bruk av og type radiator viktig.

Et oljefyrt oppvarmingssystem er et såkalt høytemperaturanlegg. Det vil si at vannet som sirkulerer rundt i huset har svært høy temperatur. I motsetning er en varmepumpe et lavtemperaturanlegg. De er mer effektive desto lavere temperatur de leverer ut i varmeanlegget. Hvor lav temperatur en varmepumpe kan levere for å gi god innetemperatur, avhenger derfor av antall og størrelse på radiatorer.

For å være sikker på at det lar seg gjøre, bør du få det gamle anlegget vurdert av fagfolk, for eksempel på en befaring.

[maxbutton id=”3″ ]