ÅPNINGSTIDER
Mandag - Fredag
08:00 - 16:00
Nå er det forbudt å varme boligen med fossil olje
2020 representerer et nytt år og nye muligheter, spesielt for eiere av olje- og parafinbaserte varmeanlegg. Fra 1.januar er det ikke lenger lov å varme opp boligene med fossil olje.
Fortsatt finnes det anslagsvis 20.000 oljefyrer i norske hjem som det foreløpig ikke er gjort noe med, hvorav mange bruker strøm eller siste rest av oljen som en midlertidig energikilde.
Over 16.000 har fått støtte fra Enova
Samtidig med at forbudet ble innført, stoppet også Enova pengestøtten til boligeiere som konverterte oljefyren og faset ut oljetanken. Siden 2013 har Enova gitt økonomisk støtte til nesten 9700 boligeiere som har kvittet seg med oljefyren og over 6600 som har byttet ut parafinkaminen med utvalgte oppvarmingsalternativ. – Omtrent halvparten av utfasingene har skjedd de to siste årene, sier markedssjef Gunnel Fottland i Enova.
De aller fleste har konvertert fra oljefyr til en vannbåren varmepumpe, i følge Fottland. Enova anbefaler oljefyreierne som kan, å beholde anlegget for vannbåren varme. – Da kan du velge en energieffektiv og god varmeløsning. Den er også fleksibel, slik at du kan bytte energikilde hvis prisene endrer seg, sier Gunnel Fottland.
Gode støtteordninger frem til 1.april
Dersom du skal erstatte oljefyren med en vannbåren varmepumpe eller en bio-løsning, vil du fortsatt få støtte til dette. Men, for både luft/vann- og avtrekksvarmepumper vil støtten for disse bortfalle fra 1.april 2020. Da vil det kun være bergvarmepumpe man kan få utbetalt støtte for å installere.
Fakta om oljefyringsforbudet
Fra 1.1.2020 er det forbudt å fyre med mineralolje (fossil fyringsolje og parafin) til oppvarming av bygninger i Norge. Hensikten er å redusere klimagassutslipp. Kommunen er myndighet for å sikre at forbudet overholdes, blant annet gjennom å føre tilsyn med at byggeiere ikke fyrer med olje ulovlig. Det er feiervesenet som avdekker ulovligheter og rapporterer inn, hvor konsekvensene blant annet kan innebære tvangsmulkt.