ÅPNINGSTIDER
Mandag - Fredag
08:00 - 16:00
Oljefyringsforbudet formelt fastsatt av direktoratet
Fra 1.1.2020 blir det forbudt å bruke fyringsolje og parafin til oppvarming i privatboliger, offentlige bygg og næringsbygg. Forbudet skjerpes noe i forhold til høringsforslaget, og vil også omfatte driftsbygninger i landbruket fra 2025, og av midlertidige bygninger fra 2020.
Forbudet ble formelt fastsatt av klima- og miljødepartementet og olje- og energidepartementet 29.juni i år. Fyring med mineralolje (olje og parafin) til oppvarming av sykehusbygg med døgnkontinuerlig pasientbehandling blir også forbudt fra 2025, dvs. fristen utsettes noe i forhold til tidligere forslag.
Les mer om forskriften hos Klima- og miljødepartementet
Reduserer klimagassutslipp
Forbudet mot fyring med mineralolje vil sikre overgangen til fornybar oppvarming i mange bygg og redusere klimagassutslippene. Varmepumper for vannbåren varme, slik som bergvarmepumpe og luft/vann-varmepumpe, er populære alternativer for mange oljefyreiere.
GRATIS OLJEFYRGUIDE: Last ned Oljefyrguiden, 18 sider spekket med tips og råd til oljefyreiere
Enova med dobbel støtte ut 2018
Som en ekstra gulrot har Enova valgt å doble oljefyrstøtten ut 2018. For å kvalifisere til støtten må du riktignok ha gjennomført tiltaket innen 2018 er omme, fra 2019 vil nemlig støtten halveres før den forsvinner helt fra 2020.
Kommunene må følge opp
Den nye forskriften er hjemlet i forurensingsloven og energiloven. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) er myndighet for de bestemmelsene som skal sikre forsyningssikkerhet. Kommunen er ansvarlig for å følge opp de øvrige bestemmelsene i forskriften.
Mange oljetanker med stor risiko
Det finnes trolig rundt 270 000 nedgravde oljetanker i Norge i dag. Mange av disse er i ferd med å gå ut på dato. Risikoen for oljelekkasje øker når gjennomsnittlig levealder, på rundt 30 år, overskrides.
Eier av oljetank har ansvar for å forebygge lekkasjer og rydde opp i eventuell lekkasje, og kommunen er myndighet for å følge opp forurensning fra oljetanker.
I dag varierer kravene til oljetanker noe mellom ulike kommuner. Miljødirektoratet har foreslått at regelverket for oljetanker revideres, slik at alle nedgravde oljetanker som ikke er i bruk, må tømmes, rengjøres og graves opp. Forslaget har ikke vært på høring, og ligger nå til vurdering i departementet.
Enova kan gi støtte til privatpersoner for fjerning av oljetanker og til investering og installasjon av fornybare oppvarmingsløsninger.