Raksting vant varme for 100.000,-

Energiverket AS, Norges største aktør på varmepumper for vannbåren varme, trakk nylig vinneren av konkurransen de har hatt gående i høst. Premien var et gavekort på bergvarmepumpe eller luft/vann-varmepumpe på hele 100.000 kroner. Med Rådes ordfører, Rene Rafshol, som loddtrekker var det Finn-Roald Schie fra Rakkestad som ble den heldige og vant varme fra oss.

SE OGSÅ: Her trekkes vinneren opp av bollen!

Hva tenkte du da du fikk telefonen om at du var vinneren av premien?

– Jeg skjønte først ikke hva som hadde skjedd da jeg fikk telefonen fra Energiverket, fordi jeg satt opptatt i et møte og med tankene et helt annet sted. Etter møtet derimot fikk jeg ringt dem opp igjen og gleden var selvfølgelig stor over å ha blitt den heldige. Jeg måtte si til dem at jeg tror jeg glemte å takke da jeg ble oppringt første gang, sier Schie mens han ler godt.

Med en sønn som har bergvarmepumpe og nabo med luft/vann-varmepumpe, har han gode erfaringer og hørt veldig mye positivt om varmepumper for vannbåren varme. Selv har han en oljefyr som uansett skal skiftes ut, derfor kommer en premie som dette fantastisk godt med.

MELD DEG PÅ ÅRETS KONKURRANSE: Vinn gavekort på 100.000,-

Ikke for vane å ha flaks med konkurranser

Det meste jeg har vunnet i Lotto er vel 45 kroner, men ellers har det aldri vært noe i nærheten av dette her. Jeg pleier sjeldent å delta på slike konkurranser også, men dette var noe som fristet og var veldig relevant for meg. – Og jammen vant jeg ikke, tenk å ha sånn flaks!

God stemning da Finn-Roald fikk både kake og en gavesjekk på 100.000,-
God stemning da Finn-Roald fikk både kake og en gavesjekk på 100.000,-

Hvilken boligtype og varmeløsning har du i dag?

Vi bygde enebolig i Seljeveien i Rakkestad sentrum i 1970, og der bor jeg fortsatt. Den har en grunnflate på ca 140 kvm og har halvannen etasje. Til oppvarming er det en oljefyr tilkoblet radiatorer som varmer huset.

Etter å ha vært i en tankeprosess angående oljefyren over lenger tid, fikk han for under to år siden installert en luft/luft-varmepumpe. – Men, det fungerte ikke slik jeg ønsket så nå har jeg gått over til oljefyren igjen. Oljefyren står i kjelleren med oljetanken som nærmeste nabo. Det vil frigjøre mye plass når disse to forsvinner og erstattes med en innedelen til en varmepumpe for vannbåren varme.

Hvor mye har du brukt på oppvarming av bolig og varmtvann i året?

Vi har årlig fylt på ca 4000 liter olje, noe som tilsier ca 40.000,- i året. Da har oljefyren vært i bruk hele året for oppvarming av bolig og varmtvann. Bio-olje er ikke aktuelt da den er både dyrere enn oljen og har dårligere forbrenningseffekt.

Med dette som utgangspunkt vil Finn-Roald, etter at oljefyren er kastet ut og varmepumpen er installert, spare over kr 30.000,- hvert eneste år fremover.

Hva kommer du til å velge av bergvarme og luft/vann?

– Jeg har ikke rukket å ta stilling til om jeg skal velge bergvarme eller luft/vann enda. Tidligere har jeg tenkt på luft/vann, men nå er det interessant å se nærmere på bergvarme også. Planen for hvordan jeg skal kvitte meg med oljefyren og sette inn den nye varmepumpen er derimot klar. Det skal bli topp å få byttet ut oljefyren til fordel for en varmepumpe.

Hva er rådet ditt til andre oljefyreiere?

Det går fort mot oljefyringsforbudet i 2020 så jeg anbefaler at man ikke bare skal begynne å tenke på det, men faktisk gjøre noe med det. Økonomien i det er såpass bra at man kan eventuelt låne seg de siste kronene som mangler nå som renten er så lav, det vil fortsatt lønne seg ettersom energikostnadene vil gå ned med 60-80%.

Daglig leder på Energiverket Østfold, Glenn Pettersen, skyter inn at Enova har doblet støtten til fjerning av oljefyr for 2018. Denne vil derimot reduseres igjen for 2019 og forsvinne helt fra 2020. Tar man også med prisoppgang og tapt innsparing vil man tape mye penger ved å sitte for lenge på gjerdet.