Enorme konsekvenser ved oljelekkasje fra oljetanken

Det anslås at det fortsatt er ca 300 000 nedgravde oljetanker i Norge, og bruken av fyringsolje blir snart forbudt. Som huseier er det du som sitter med ansvaret for oljetanken og de skadene som kan oppstå ved en lekkasje. Og konsekvensene av lekkasjer kan bli fatale for både naturen og lommeboken din.

Over hele landet lekker det olje ut i grunnen fra tusenvis av gamle oljetanker, som burde vært fjernet for lenge siden. Likevel har bare 4 av 10 kommuner oversikt over nedgravde oljetanker i sitt område, viser en undersøkelse Natur & miljø har gjort. Når kommunen ikke har oversikt og dermed ikke får varslet og påminnet tankeierne er det skummelt. Noen huseiere har glemt bort den gammel tanken, andre kan ha kjøpt en bolig uten å være klar over at dette mens andre igjen ikke bryr seg noe om å fjerne den.

OLJEFYREIER? LAST NED GRATIS OLJEFYRGUIDE

Enorme kostnader som ikke dekkes av forsikringen

– Folk blir både sjokkerte og nervøse når vi forteller dem at lekkasjer fra oljetanken er deres ansvar, og at skadene ikke alltid blir fullt dekket av forsikringen. Dette uttalte kommunikasjonsrådgiver i Naturvernforbundet, Martin M. Brandtzæg, i et tidligere intervju med ViiVilla.

– Om det går riktig ille, kan du gå personlig konkurs. Det er bedre å ta kostnaden på 20 000 for å få opp tanken fra bakken, enn å få en regning på 600 000 når det smeller. Bare i Oslo har vi 100 lekkasjer i året. En skikkelig lekkasje kan føre til at oljen trekker ned i jordsmonn, grunnvann og i husets grunnmur. Hvis det siste skjer, må huset stort sett rives, advarer han videre.

En liter olje er nok til å forurense opptil 1 00o 000 liter grunnvann. Og regningen for rensing av hage og grunnvann er det du som blir sittende med, for i de fleste tilfeller dekker bare forsikringen selve huset. Sprer lekkasjen seg over til naboens tomt, blir du økonomisk ansvarlig også for dette.

Mange tanker gravd ned mellom 1950 og 1980

Fra 1950-tallet og frem til 1980-tallet var det vanlig å bruke olje til oppvarming av hus. Oljefyren ble festet til en oljetank, som ofte ble gravd ned i nærheten av huset eller i kjelleren. Mange selskap tilbød gratis oljetanker til husholdninger, mot at de kjøpte olje fra dette selskapet. Oljetankene som ble gravd ned har en levetid på cirka 30 år. Etter den tiden øker faren for lekkasje fra tankene, som gjør at olje lekker ut i grunnen.

Det finnes en flere profesjonelle aktører som er dyktige til å sanere og fjerne oljetanken for en avtalt fastpris.

Nye regler skal gi likhet for alle

Miljødirektoratet foreslo i oktober en lovendring i forurensningsforskriften slik at alle nedgravde tanker som ikke brukes må tømmes og graves opp, uansett hvor stor tanken er. Lovendringen skal også klargjøre hvilket ansvar man har om man er eier av en slik tank.

«Nå blir det lik for alle. Tidligere måtte forskriften vedtas av kommunene, men ikke alle kommuner har gjort dette. Derfor var kravene ulike fra kommune til kommune», sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet på deres nettsider.

4 steg for å fjerne tanken

Oljefri.no kommer med 4 steg til hvordan du går frem for å fjerne oljetanken.

  1. Innhent mest mulig informasjon om tanken – hvor gammel den er, hvilken type tank (stål eller glassfiber er mest vanlig) og hvilken tilstand den er i.
  2. Finn et sertifisert firma som kan rense og fjerne tanken for deg.
  3. Graveren lokaliserer tanken og får den opp fra jorda, før den tømmes og rengjøres grundig. Så løftes den opp og fraktes bort. Hullet fylles med singel og matjord, slik at det er enkelt å så ny plen der tanken har ligget.
  4. Rapporter til kommunen om at tanken er fjernet og levert til godkjent mottak. De fleste tilbydere gjør dette for deg, men husk at du har det endelige ansvaret for at rapporteringen skjer.