ÅPNINGSTIDER
Mandag - Fredag
08:00 - 16:00
Usikkerhet rundt «Norgespris» – hvorfor varmepumpe er det klokeste valget nå

Regjeringens forslag om en ny strømprisordning, ofte omtalt som «Norgespris» på 40 øre per kWh, kan ved første øyekast virke som en trygg løsning. Men ser man nærmere på regnestykket, kommer fort flere kostnader på toppen: 25 % mva og nettleie (anslått til 40 øre/kWh) gjør at du langt fra betaler bare 40 øre. Dessuten er det også forslag om at «norgesprisen» dekker kun de første 3000 kWh per måned – alt over dette vil i eksemplene beløpe seg til rundt 2 kronerper kWh, noe som fort kan gi en total års-strømkostnad på nærmere 60 000 kroner for et forbruk på 40 000 kWh.
Hvordan ender du på nær 60 000 kroner i året?
- Årsforbruk: 40 000 kWh
- Under “norgespris”: 3000 kWh/mnd × 12 = 36 000 kWh,
men i praksis er det svært få som klarer å holde seg nøyaktig under denne grensen hver måned. La oss for enkelhets skyld si at 26 000 kWh faktisk dekkes av norgesprisen (fordi det ofte er i de kaldeste periodene at man forbruker mye over 3000 kWh).- Kostnad (inkludert nettleie og mva): omtrent 26 000 kroner
- Over “norgespris”: 14 000 kWh
- Med 2,5 kr/kWh + avgifter havner du raskt på cirka 35 000 kroner
Total: 24 000 + 35 000 = ca. 59 000 kroner
Uten strømstøtten, som dekker en andel av spotprisen over 70 øre/kWh (eks. mva), ville sluttprisen i mange timer/måneder i Sør-Norge ha vært 2–4 kr/kWh (200–400 øre) alt inkludert.
Spar tusenvis med varmepumpe
En bergvarmepumpe kan redusere strømforbruket til oppvarming med inntil 75 %, spesielt i den kalde årstiden. Om du installerer varmepumpe, tar du bort forbrukstoppene. Det vil si at du i dette eksempelet fjerner brorparten av forbruket over norgespris og dermed sparer store summer på sikt – i dette tilfellet blir det fort 40 000 kroner i året.
Det er ingen garanti for at «norgesprisen» faktisk blir innført eller videreføres av en ny regjering. Samlet sett betyr dette at du må ta høyde for svingende og usikre strømregninger i fremtiden.
Hva skjer med nettleien når «Norgespris» møter økt forbruk?
Når en fastprisordning som «Norgespris» får flere husstander til å senke skuldrene og bruke mer strøm, øker presset på strømnettet. Særlig i kalde perioder gir det høy belastning og behov for oppgradering av infrastrukturen.
Økte krav til nettutbygging
Et mer anstrengt nett vil kreve større investeringer fra nettselskapene for å oppgradere og styrke strømnettet. Disse kostnadene fordeles vanligvis på alle kundene gjennom nettleien, som derfor kan stige. Paradoksalt nok kan «Norgespris» dermed bidra til å presse nettleien oppover, hvis den fører til vesentlig økt totalforbruk og flere toppbelastninger.
Hva sier ekspertene?
Flere energianalytikere og bransjeorganisasjoner advarer om at hvis strømprisen «kamufleres» gjennom en lav sats, mister husholdninger insentivet til å redusere eller jevne ut forbruket. Det gir hyppigere belastningstopper og dermed dyr nettutvidelse. Over tid betyr dette høyere nettleie og flere infrastrukturkostnader som til slutt veltes over på forbrukerne.
Konklusjon: Lavere forbruk er beste medisin
Uavhengig av om «Norgesprisen» blir innført eller ikke, er det mest lønnsomt å redusere forbrukstopper og totalforbruk. Energieffektive løsninger som varmepumper, samt bevisst styring av forbruket, gjør at du unngår unødvendige nettinvesteringer. Dermed holder du nettleien – og strømkostnadene – nede over tid.
Flere grunner til å installere varmepumpe
- Varmepumpe = engangsinvestering
Kjøper du en bergvarme- eller luft-til-vann-varmepumpe, slipper du å kjøpe varmekabler, panelovner, varmtvannsbereder og eventuelt eget kjølesystem. Trekker du fra disse kostnadene – samt tar høyde for støtteordninger (for eksempel fra Enova) – blir den reelle investeringskostnaden ofte lavere enn du tror. Samtidig får du et mer energieffektivt hjem og lavere strømregninger. - Komfort og inneklima
Varmepumper sirkulerer inneluften og gir et jevnere, behageligere inneklima. Mange modeller har luftrensefunksjoner – gunstig for allergikere. - Langsiktig investering
En bergvarmepumpe kan vare i 30 år. Med dagens strømpriser kan den betale seg selv tilbake i løpet av få år, og fortsette å gi store besparelser resten av levetiden.
https://novap.no/artikler/analyse-fra-thema-konsekvensene-av-a-innfore-norgespris-pa-strom
Mindre sårbar for politiske endringer
Lavt strømforbruk er det tryggeste grepet når strømpolitikken er uforutsigbar. En varmepumpe gjør deg mindre avhengig av støtteordninger og mindre utsatt for pris- og avgiftssvingninger. Mens politiske vedtak kan endres over natten, er en varmepumpe en langsiktig investering som gir konkret besparelse måned etter måned.
Kontakt oss i dag for å lære mer om hvordan en varmepumpe kan redusere energikostnadene dine, uavhengig av hva politikerne måtte finne på. Det er det mest pålitelige grepet du kan ta for en stabil og forutsigbar strømregning.
Ler om noen av installasjoner her:
https://energiverket.no/kategori/referanser