Varmepumper gir god inneluft

I anledning Verdens Miljødag i juni skrev vi om årets tema, luftforurensning. Det er et stadig økede problem rundt i verden. Selv om luften i Norge heldigvis er bedre enn hva den var på 1990-tallet er det fremdeles flere hundre mennesker i året i Norge som før av helseproblemer som kan knyttes opp mot luftforurensning.

Stadig flere nordmenn investerer i dag i en varmepumpe. Det er en lønnsom investering, og gir mange fordeler i tillegg til den økonomiske. Den er miljøvennlig, enkel å bruke og kan kjøle boligen om sommeren. I tillegg gir varmepumpen et betraktelig bedre inneklima. Forurensning er et stadig økende problem både lokalt og globalt, og behovet for rensing går oppover. Særlig for de som sliter med helseproblemer slik som astma og allergi.

Godt inneklima viktig for folks helse

Inneluft i norske hjem inneholder ofte store mengder partikler slik som støv, pollen og bakterier. Dette er usunt for alle, men spesielt for de som allerede plages av astma og allergi. Disse problemene kan gjøres verre av «feil» valg av oppvarmingsmetoder i hjemmet.

Blant annet kan varme basert på elektrisitet by på utfordringer. Panelovner, blant annet, brenner støvet i huset noe som fører til at det deles inn i mindre partikler som kan komme ned i folks luftveier og skape alvorlige eller plagsomme helseproblemer.

Hvem sliter mest med dårlig inneklima

Det er gjerne barn og voksne som sliter med luftveisproblemer, og hjerte- og karsykdommer som merker de akutte nivåene av luftforurensning. Heldigvis er periodene hvor luftforurensningen er kritisk høy i Norge korte, men tidligere har man sett en økning i antall tilfeller av lungebetennelse som også varer lengre når luften er på sitt verste.

Luftforurensning kan også føre til mer alvorlige infarkt, noe som er en sykdom som kan forkorte livet.

Hjemmet bør og kan være et fristed fra luftforurensning

Når man til daglig blir utsatt for luftforurensning, slik som blant annet fra trafikk, bør hjemmet være et sted man kan søke tilflukt. For å kunne opprettholde dette fristedet bør man altså velge riktig type oppvarming over lengre tid. Det innebærer blant annet å unngå å ha for mange panelovner drevet på strøm, men man bør blant annet også kutte ned på vedfyringen.

Selv om det kan være hyggelig å fyre med ved om kvelden, står vedfyring for store deler av det årlige utslippet av svevestøv som byr på problemer for mange. Dette gjelder eldre ikke-rentbrennende vedovner som det finnes veldig mange av i Norge. I stedet kan det lønne seg å investere i en varmepumpe som fjerner mye av denne luftforurensningen i rommene som man ellers ville blitt utsatt for. Moderne varmepumper har nemlig effektive filtre som renser luften og fjerner irriterende partikler som støv og pollen. Den utgjør derfor en flott måte å bedre hjemmets inneklima.

Interessert i en varmepumpe?
[maxbutton id=”3″ ]