ÅPNINGSTIDER
Mandag - Fredag
08:00 - 16:00
Verdens miljødag – fokus: luftforurensning
Verdens miljødag har blitt markert 5. juni hvert år siden 1972, med hensikten om å øke folks bevissthet omkring miljøspørsmål. Behovet for en slik dag har ikke blitt mindre siden da og hovedtema for verdens miljødag i år er luftforurensning. Å bytte til varmepumpe er et lite personlig bidrag for eget lokalområde.
Luftforurensning er et stort problem rundt i verden. Verdens helseorganisasjon (WHO) melder at ekstreme syv millioner dør årlig av luftforurensning, og hele tre millioner av disse bor i Asia. I år er det Kina som er vertskap for hovedmarkeringen for dagen og fokus vil ligge på Asias storbyer. Likevel er luftforurensning altså et stort problem globalt.
Selv om luftkvaliteten generelt sett er bedre enn den var på 1990-tallet i Norge, er lokal luftforurensning fremdeles en utfordring flere steder. Grenseverdier satt av myndighetene for lokal forurensning overskrides hver vinter i flere store byer, og det nasjonale målet for lokal luftkvalitet ble ikke innfridd i 2017.
Det er NO2 og svevestøv som står for det meste av luftforurensningen i Norge. Helserisikoen avhenger av mengden forurensning i lufta og hvor lenge vi utsettes for dette. Folk med underliggende sykdommer eller barn, gravide og eldre er spesielt sårbare. Det er godt dokumentert at luftforurensning har bidratt til sykdom og død også i Norge.
Oppvarming og luftforurensning
Vegtrafikk er den største kilden til lokal forurensning, men også oppvarming av bolig er noe nordmenn kan bidra med for å senke utslippene. Vedfyring fører til betydelige utslipp av svevestøv og PAH, faktisk omtrent halvparten av utslippene av svevestøv, spesielt på kalde dager om vinteren. Heldigvis er effekten av forurensningen mindre, fordi, i motsetning til biler, utslippene kommer ut i lufta høyt over der vi befinner oss. Man bør likevel forsøke å begrense vedfyringen.
Ikke ukjent er også oljefyring negativt for miljøet. For hver liter fyringsolje som du fyrer med, slippes det ut omtrent 2,7 kg CO2. Med et årlig forbruk av 4000 liter fyringsolje tilsvarer dette et utslipp på omtrent 11 tonn CO2, noe som tilsvarer det årlige utslippet fra 4-6 nyere personbiler. Til sammen fører oppvarming av bygg med olje, parafin og fossilgass i Norge til et årlig utslipp på ca. 1,5 millioner tonn. I tillegg fører forbrenning av olje til uønskede utslipp av NOX og svevestøv.
Om du bytter til varmepumpe, vil du bidra til mindre lokal luftforurensning i ditt nærområde. Det er til glede for deg og dine naboer. Noe av det mest effektive og fornuftige som du som privatperson kan gjøre er å bytte fra fossil oppvarming til fornybar energi.