ÅPNINGSTIDER
Mandag - Fredag
08:00 - 16:00
Valget av bergvarme og solfanger var enkelt for Geir Engdahl
Geir Engdahl underviser i energiløsninger på videregående skole. Faglig interesse og miljøbevissthet gjorde avgjørelsen om å gå over til bergvarme og solfanger enkelt.
Engdahl hadde knapt flyttet inn i boligen på Trara i Fredrikstad før han tok en tur til Energiverket og satt i gang prosessen med å innstallere mer miljøvennlige løsninger. Han og familien kjøpte et oppussingsprosjekt i september i fjor, med oljefyr og radiatorer. Som realist og lærer i videregående skole med energiløsninger som spesialfelt, visste han hva han ønsket.
Sparte 100.000 i året
Læreren flyttet fra et lite borettslag på syv enheter, der de i 2012 gikk over fra oljefyr til bergvarme. Også der benyttet de seg av Energiverket. Den gangen var det også enkelt å velge Energiverket. – Vi hadde inne tre anbud, der Energiverket både hadde best pris, men like viktig, de hadde hele nettverket av kontakter som trengs i prosessen. Det var tydelig at de hadde kompetansen og visste hva de gjorde, og leverte til de tider som var fastsatt. Det gjorde hele prosessen trygg, og valget lett når vi nå skulle gjennom det samme, kunne Engdahl fortelle.
Det lille borettslaget gikk fra å betale 140.000 bare på oppvarming i året med oljefyr, til 40.000 med bergvarmepumpe.
Solfangere varmer opp vannet
Gjennom faget sitt har Engdahl fulgt nøye med på utviklingen innen miljøvennlig energi, med en spesiell interesse for solenergi.
– Da jeg var hos Energiverket i høst for å bestille og planlegge for den nye boligen, sa jeg at det hadde vært gøy om de kunne tilby noe med sol. Jeg vet jo litt om dette fra før av, og at solfangere ga mer tilbake enn solceller. Det hadde de, og fordelen med å få med dette så tidlig i prosessen, var gode råd på veien med å da velge en annen bereder som var dimensjonert for dette.
Nå kombineres bergvarme og solfanger, som virker litt som den enkle hyttedusjen som blir varmet opp av solen, med store, svarte flater på taket. Solfangerne varmer opp vannet i huset, så slår varmepumpen inn om det ikke er nok sol.
– Bare før påske viste temperaturen på vannet oppvarmet av solfangeren 78 grader, som jo er mer enn nok, og høyere enn hva varmepumpen er stilt inn til å gi. Selv bare med litt sol så varmes vannet opp av solfangerne.
Rask og enkel installasjon
Selve installasjonen gikk smertefritt. Det tok tre dager fra vi begynte å demontere det gamle til vi sto og ble kurset foran panelet til varmepumpen. I tillegg tok boringen og montering av solfanger en dag. De gangene vi har hatt behov for oppfølging har Energiverket tatt tak i det med en gang, enten over telefon eller ved å komme hit, uavhengig om det er midt i en helg.
Engdahl har sjekket sin nye bolig på Enovas sider for energimerking, før og etter både installasjon og etterisolasjon av kjeller. Tidligere ga den gamle boligen fra seg seks tonn CO2 i året, og kostet 36.000 bare i oppvarmingsutgifter. Nå viser det 940 kilo i året, med totalt 16. 000 i utgifter.
– Jeg har ingen problemer med å anbefale Energiverket til andre. Jeg er veldig fornøyd. De er proffe, det føles trygt og de leverer NIBE, som er det beste på markedet. Du får det du bestiller, ingen tall er kunstig forhøyet, det er klare, enkle fakta. Ja, det koster å installere, men folk blunker jo ikke når de kjøper bil som taper seg med en gang, mens dette gir boligen økt verdi og er en langsiktig investering. Og innen 2020 må du jo uansett, så det er jo bare dumt å vente, for da skal jo alle ha det på en gang.
Foreløpig har familien valgt å bruke varmepumpe og solfanger mot radiatorer. Men de er i full gang med oppussing, og planen er å legge vannbåren varme i gulvet, og kun bruke det.