ÅPNINGSTIDER
Mandag - Fredag
08:00 - 16:00
Derfor gikk Magnus og Siv for bergvarme
Da musiker Magnus Grønneberg og kona Siv skulle oppgradere boligen sin på Cicignon i Fredrikstad, ville paret velge både grønt og økonomisk. Med god hjelp fra Energiverket, fant de den perfekte løsningen.
Magnus er allerede en legende i musikkens verden. Med sangene «Harry», «Tigergutt» og «Vill, vakker & våt» har han tatt det norske folk med storm.
«På en god dag» er en annen kjent låt og en god beskrivelse av den dagen han og kona Siv investerte i bergvarme.
– Vi har alltid vært opptatt av miljøet og nå var det vår tur til å steppe opp. Vi hadde hørt at bergvarme og vannbåren varme er det beste og mest miljøvennlige. Derfor gikk vi for et anlegg som produserer både varmtvann og varme til boligen.
– Vil bare øke husets verdi
Parets fasjonable villa på Cicignon ble opprinnelig oppført i 1932, og har blitt rehabilitert og oppgradert flere ganger.
Nå var det igjen tid for et nytt løft. Det store huset krever mye energi til oppvarming, så strømregningene var høye.
– Strømutgifter er noe du alltid må forholde deg til. Selv om bergvarme koster litt, tror vi den årlige besparelsen vil betale ned anlegget i løpet av 5-8 år. Dessuten vil det bare øke husets verdi, som er en fordel den dagen vi eventuelt skal selge.
– Gjorde en kjempejobb
Tidligere hadde Grønneberg-parets hus fjernvarme. Normalt ligger kostnadene til denne typen oppvarming på nivå med strømprisen. Derfor så de seg nødt til å finne en rimeligere løsning.
– Når det nå finnes varmepumpeløsninger som kan redusere energiprisen med tre fjerdedeler ville det være uklokt å fortsette slik vi har gjort, mener de.
Etter litt research på nett, fant Magnus frem til Energiverket.
Selskapet har spesialisert seg på installasjon av bergvarme og varmepumper for vannbåren varme. For sitt arbeid med å levere fornybar energi til boliger og bedrifter, har de flere ganger vunnet Årets Enovatilskudd-bedrift.
– Energiverket har levert til flere av naboene våre og hadde mange gode referanser som vi kontaktet. De ordnet alt fra graving til installasjon og gjorde en kjempejobb, forteller Magnus.
Selv om bergvarme koster litt, vil den årlige besparelsen trolig betale ned anlegget i løpet av 5-8 år. Dessuten vil det bare øke husets verdi den dagen vi eventuelt skal selge.
Magnus Grønneberg
– Veldig behagelig
Energiverket er sertifisert salgs- og installasjonspartner for flere ledende produsenter som Nibe, Toshiba, Bosch og Samsung.
Blant annet har de i en årrekke vært landets største installatør av løsninger fra Nibe, som for øvrig også Grønneberg-paret valgte.
– Vi ønsket gulvvarme i stua, kjøkkenet og resten av hovedetasjen. I tillegg ville vi beholde de flotte radiatorene i andre etasje. Slik ble det, og nå har vi brukt dette et års tid. Vi er godt fornøyd, det er veldig behagelig!
I tillegg til å øke komforten og redusere energiutgiftene, er bergvarme et svært miljøvennlig valg.
– Hvis du installerer et bergvarmeanlegg, vil du redusere CO2-utslippet tilsvarende 5-8 biler årlig. Det betyr at du virkelig gjør noe som monner for miljøet, mener daglig leder i Energiverket Richard Granskogli.
Effektiv oppvarming hele året
I motsetning til en tradisjonell luft-luft varmepumpe som utnytter energi fra uteluften, henter et bergvarmeanlegg energien fra et borehull i grunnen.
– Her blir det aldri minusgrader. Det gjør at anlegget fungerer optimalt hele året, selv på de aller kaldeste dagene, forklarer Richard.
Boligen varmes opp via vannbåren varme, radiatorer eller såkalte viftekonvektorer. Sistnevnte er spesielle radiatorer som sprer varmen svært effektivt.
På nye hus prosjekteres bergvarme allerede i planleggingsfasen. I eldre boliger finner Energiverket gode løsninger sammen med huseier.
– Dersom huset ikke har vannbåren varme fra før, kan du for eksempel sette inn viftekonvektorer og installere gulvvarme etter hvert som du skal pusse opp huset. Det er fullt mulig å gjøre det i etapper, understreker Richard.
Spar inntil 75%
Har du et stort og energikrevende hus er bergvarme kanskje noe det mest lønnsomme du kan investere i, ifølge Richard.
Han anslår at du kan redusere forbruket til oppvarming av bolig og tappevann med inntil 75 prosent.
– Hvis du for eksempel må bruke fire 1000 watts panelovner for å varme opp boligen når det er kaldt og du setter inn et bergvarmeanlegg, vil dette anlegget bruke det samme som én panelovn men gi like mye varme som fire panelovner. Det vil si at du får tre fjerdedeler gratis.
I tillegg til at bergvarme sørger for betydelig reduserte energiutgifter, vil det også bidra til å øke boligens verdi og gjøre den enklere å selge på grunn av lavere driftskostnader.
– I fjor var strømprisen 2,40 kroner i snitt. Hvis du for eksempel har et årlig forbruk på 30.000 kilowattimer til oppvarming og varmtvann, vil det koste 60.000 kroner hvis strømprisen er 2 kroner per kilowattime. Med bergvarme vil du da spare 45.000 kroner per år. Det er mye penger, og det er ingen som vet når strømstøtten forsvinner igjen, avslutter Richard.