Fakta om varmepumper og fornybar energi

Fakta er gøy! Varmepumper er en fantastisk oppfinnelse som gjør livet varmere og billigere for mange nordmenn. I tillegg henter de energi fra naturen som er gratis, slik som sol, fjell, sjø og luft. Her er 10 fakta om varmepumper, varmesystemer og fornybar energi du kanskje ikke visste om.

  1. Varmepumper er det klart foretrukne alternativet for miljøvennlig oppvarming i norske boliger og vi finner nå, i følge NOVAP, varmepumper i snart 1.000.000 boliger i Norge.
  2. Varmepumpe er bortimot en forutsetning for at et bygg skal få energiklasse A.
  3. En av de første sivilisasjonene som brukte sentralfyring var den romerne. Noen bygninger i det romerske riket brukte hypokaust-systemet, hvor ovnen varmet opp luft som ble ført gjennom kanaler under gulvet og ut av rør i veggene.
  4. Oppvarming av boligen og varmtvann står for nærmere 80% av energikostnadene dine i løpet av et år.
  5. Fornybar energi genererer mer enn 3 ganger flere jobber enn fossile oppvarmingskilder.
  6. Det finnes energi i lufta helt ned til minus 273 grader celsius (men, vi klarer foreløpig ikke å hente ut energi på så lave temperaturer).
  7. På Andøya ble det i 2012 installert det som til da var verdens største varmepumpe, et anlegg tilsvarende 250 bolighus og som ga en årlig besparelse på 1,5 millioner kroner og sparer miljøet for 800 tonn CO2.
  8. Sola står bak alle fornybare energikilder, enten direkte eller indirekte. Det gjelder for eksempel vannfallsenergisolenergi, bølgeenergivindenergi og bioenergi.
  9. En energibrønn kan ha en levetid på minst 100 år ved riktig bruk og dybde.
  10. Statsraad Lemkuhl blir en foregangsmodell for andre seilskuter ved hjelp av batterier som sørger for at den ikke lenger vil ha bruk for dieselaggregater.