ÅPNINGSTIDER
Mandag - Fredag
08:00 - 16:00
Ulike energikilder for varmepumper
Varmepumper kan hente varme fra mange ulike energikilder. Hvilken du velger, påvirker hvordan varmepumpeanlegget skal utformes og hvor effektivt det vil bli. Jo høyere og mer stabil temperaturen på varmekilden er gjennom året, jo mer får du ut av varmepumpen.
Noen overordnede krav til en aktuell varmekilde er at den:
- ligge så nær varmepumpen som mulig
- ha mest mulig stabil temperatur
- må være tilgjengelig i størst mulig del av fyringssesongen, og ha høy nok temperatur i fyringssesongen
- være minst mulig korrosiv og forurenset
- ikke gi frost- eller rimproblemer
De vanligste energikildene for varmepumper i Norge er uteluft, bergvarme, jordvarme og sjøvann.
Uteluft
Uteluft finnes over alt, og er den vanligste varianten av energikilder for varmepumper i Norge. Investeringskostnadene er lavere enn for andre varmekilder. Ulempen med uteluft er først og fremst at temperaturen går ned når boligenes varmebehov går opp.
Bergvarme
For å utnytte bergvarme borer vi energibrønner i bakken, noe som er kostbart sammenlignet med å bruke luft som energikilde. Til gjengjeld er temperaturen i bakken nokså stabil gjennom hele året, og det gir høyere ytelse for varmepumpen.
Jordvarme
For å utnytte jordvarme graver vi ned kollektorslanger i jord eller myr, på 1 – 1,5 m dybde. Kollektorslangene er fylt med væske som henter ut varmeenergien som blir lagret i det øvre jordlaget om sommeren. Høy fuktighet er gunstig for varmeopptaket, og derfor er myrjord den beste varmekilden for jordvarme
Ventilasjonsluft
Brukt luft i boliger (avtrekksluft) kan også utnyttes som varmekilde for varmepumper. En av fordelene er at lufta har jevn og høy temperatur hele året. I boliger med avtrekksventilasjon er brukt luft en fin varmekilde for en avtrekksvarmepumpe. Det krever heller ikke store inngrep i bygningskroppen. Varmen kan brukes både til romvarme og til varmt tappevann. Men siden luftmengden er begrenset, er det grenser for hvor mye varmepumpen kan levere.
Les mer om avtrekksvarmepumper
Sjøvann
Langs store deler av kysten vår finnes sjøvann med relativt høye og ganske stabile temperaturer gjennom hele året. Temperaturen i overflatevannet kan svinge nokså mye i løpet av året, men på dyp større enn 30-50 meter er det liten forskjell over året. Lokal sjøvannstemperatur er relativt godt kartlagt langs hele kysten vår.
Andre varmekilder
Mindre vanlige varmekilder som kan utnyttes ved hjelp av varmepumper, er:
- Ferskvann og elvevann: I mange elver og innsjøer er det svært lave temperaturer vinterstid, men i store, dype innsjøer og elver er det mulig å hente ut varme. Temperaturen ligger rundt 4 grader store deler av fyringssesongen.
- Grunnvann: Dypere enn 10-15 meter er temperaturen på grunnvann nokså jevn året rundt. Temperaturen varierer fra sted til sted, og ligger vanligvis mellom 3 og 7 °C i Norge. Grunnvannet kan utnyttes som varmekilde. Da trenger du to brønner: En for å pumpe vann opp til varmepumpen, og en annen hvor det avkjølte vannet sendes ned igjen.
Kilde: Varmepumpeinfo.no